Traseul sangelui

Ai donat? Iata cum ajunge sangele tau la bolnavul din spital!

Inainte de a ajunge la un pacient aflat in nevoie, sangele provenit de la un donator parcurge un drum lung al verificarilor minutioase. Pentru a fi declarat apt pentru transfuzia salvatoare, sangele recoltat in centrele medicale trece prin multe filtre, absolut necesare in acest proces.

Orice donator regulat stie ca nu se poate prezenta la centrul de transfuzii daca e racit, daca a consumat alcool in ultimele 24 de ore sau daca se afla sub tratament pentru diferite afectiuni. Chiar daca indeplineste aceste conditii, donatorul ar putea suferi de boli pe care nu le stie. De aceea, testarea sangelui sau, inainte de actul propriu-zis al donarii, este obligatorie. Dupa o consultare uzuala este directionat spre o sala unde i se recolteaza, din deget, cateva picaturi de sange. Prin acest examen rapid, la care rezultatul este gata in cel mult un minut, donatorului i se poate stabili grupa de sange, Rh-ul si nivelul glicemiei. Insa, cel mai important, aceasta analiza preliminara atesta daca potentialul donator prezinta vreuna din afectiunile incompatibile cu actul donarii: HIV/SIDA, hepatita sau sifilis. Daca rezultatul este negativ, iar medicul confirma ca se afla intr-o stare de sanatate buna, poate intra in salonul de donatii.

 

Care e traseul sangelui, din vena ta la pacient

480 ml de sange. Atat poate ceda corpul tau in urma unei recoltari standard. Fiecarui donator care a trecut de testarile preliminare i se extrag 450 ml de sange, care se depoziteaza intr-o punga sterila, si inca 30 ml, prelevati in patru eprubete pentru analize suplimentare post-donare. Din acest moment, sangele recoltat de la donator trece prin verificari amanuntite si este pastrat in conditii de igiena maxima pana cand o unitate medicala din Romania il solicita.

Cele patru eprubete sunt trimise catre doua laboratoare: Laboratorul de Maladii Transmisibile si Laboratorul de Imunohematologie. Sa le luam pe rand, pentru a vedea care sunt determinarile necesare in acest proces de avizare a pungii sanguine!

 

Laboratorul de Imunohematologie

Aici se efectueaza teste pentru determinarea grupei sanguine si a Rh-ului, a anticorpilor iregulari, fenotipare RH Kell si verificarea anticorpilor anti A si B imuni.

 

Laboratorul de Maladii Transmisibile prin Sange

Aici se efectueaza analize pentru determinarea unor boli transmisibile, a caror prezenta fac imposibila pastrarea pungii recoltate. E vorba de hepatitele de tip B si C, infectia cu HIV, infectia cu virus HTVL, infectia cu virusul West Nile, sifilisul.

 

Daca proba de sange nu este conforma, ea va fi distrusa, iar donatorul va fi informat in scris si invitat la centrul de transfuzii pentru a primi detalii despre stare sa de sanatate. Apoi, este directionat catre medicul de familie.

 

In situatia in care sangele e „curat” si declarat apt pentru a fi folosit in transfuzii, punga cu lichidul vital intra in circuitul de procesare. In aceasta faza a procesului, punga este inregistrata si cantarita. Daca punga este dubla, se proceseaza si din ea se fac doua componente: concentrat eritrocitar si plasma concentrat trombocitar.

 

Dupa procesarea si validarea probelor, pungile sunt stocate la rece, in compartimetul Distributie si sunt gata pentru a fi eliberate la cererea spitalelor.

Inainte de a fi cedate unitatilor medicale care le-au solicitat se face o noua verificare a grupei sanguine si a Rh-ului.

„Toate spitalele din Bucuresti fac comanda de sange si componente in functie de tipul componentelor, grupul sanguin si Rh. Noi eliberam produsele pe baza de documentele specifice”, spune dr. Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina din Capitala.