Director Centrul de Transfuzii Bucuresti:

”Avem mare nevoie de donatori constanti.”


Multumim dnei Doina Gosa, Director Centrul de Transfuzii Bucuresti, pentru tot sprijinul acordat in conturarea acestui proiect!

1. Care este problema REALA si actuala in donarea de sange in Romania?

Problema reala a donarii de sange in Romania tine atat de numarul de donatori dar, mai mult, de numarul de donatori constanti. Practic, suntem blocati in acea statistica a faptului ca pana in 2% din populatia Romaniei doneaza sange, asta insemnand mai putin de jumatate din media europeana, de exemplu. Pe de alta parte, in Bucuresti, problemele sunt mult mai mari avand in vedere faptul ca aici sunt peste 60 de spitale care practic se aprovizioneaza cu sange de la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, singurul, de altfel, din capitala.  In toate orasele mari din Europa, intr-un oras care are peste 1 mil de locuitori, sunt cel putin 20 de centre de donare sau, sunt orase care au colecta mobila foarte dezvoltata astfel incat recoltarea la sediul fix se face in proportie de 20%. In rest au 5-6, pana la 10 echipe care pleaca cu colecta mobila si recolteaza sange din diferite puncte ale orasului. Deci una dintre problemele cu care noi ne confruntam este ca noi suntem in Piata Victoriei si suntem greu accesibili pentru potentialii donatori care locuiesc in cartiere, avand in vedere faptul ca Bucuresti este un oras greu de traversat, cu un trafic aglomerat zilnic.

2. Cu toate acestea, nu sunt putine apelurile date pe mediile de socializare prin care viata unui om atarna atunci, in acel moment, de numarul de persoane care pot dona sange instant. De ce se intampla acest lucru?

In ceea ce priveste rudele pacientilor, asa este, sunt reale mesajele care apar in spatiul online deoarece majoritatea medicilor din spitale care interneaza pacienti care urmeaza sa primeasca un tratament transfuzional, le cer pacientilor sa rezolve problema cu sangele, un lucru care nu este chiar normal pentru ca in mod normal pacientii nu ar trebui sa aiba grija sangelui. De sange ar trebui sa ne ocupam strict noi, institutional. Insa, avand in vedere faptul ca noua ne este atat de greu sa acoperim toata cererea spitalelor, medicii recurg la aceasta metoda. In general, este foarte bine ca medicii din spitale recomanda apartinatorilor, ca pacientilor sigur nu, le recomanda sa doneze sange atat ei, cat si cei apropiati lor care sunt sanatosi si pot sa o faca. Dar nu trebuie sa conditioneze pacientul sau sa restrictioneze pacientul. Asta este o problema cu care noi ne confruntam. Pe de alta parte, nu putem sa asiguram spitalelor in proportie de 100% cererea de sange. De aceea, medicii prescriptori sunt obligati de multe ori sa amane operatiile ce se pot amana.

Dar a nu se intelege gresit, noi asiguram urgentele din spitale intotdeauna si sigur mai asiguram si pentru operatiile programate o parte din sange, dar nu putem sa-l asiguram 100%. In Bucuresti spitalele s-au dezvoltat foarte mult, au aparut sectii mari consumatoare de sange, cum este de ex. transplantul de ficat care se face deja in doua spitale, au aparut spitalele private care si ele au pacienti si trebuie sa primeasca sange. Noi am ramas insa aceeasi cu un personal limitat si insuficient pentru a creste colecta. Avem potential in Bucuresti spre deosebire de centrele din tara care cu greu aduc donatorii la centru. Noi avem potential in Bucuresti, dar nu avem personal ca sa putem accesa toate locurile de unde s-ar putea recolta sange.

Ca exemplu, avem colecta mobila dezvoltata astfel incat in fiecare zi pleaca din centru o echipa intr-o institutie, companie, banca sa recolteze sange. Acum am inceput sa constituim o a doua echipa numai ca nu o putem face decat atunci cand avem un teren care se previzioneaza a fi un teren mai mic pentru ca daca trimitem doua echipe mari pe teren, nu mai avem echipe in centru si in centru se fac cozi, donatorii sunt nemultumiti, si ii pierdem pe cei care vin in centru. Avem deja o lista de asteptare cu diferite institutii care asteapta sa mergem sa luam sange de la ei si cu greu reusim sa mai programam un teren datorita faptului ca nu avem personal suficient. Am avea potential sa ne crestem colecta si daca am putea deschide zilele de sambata pentru ca exista o mare cerere de a deschide sambata, fiind multi donatori care nu pot lipsi de la serviciu nici macar cateva ore, dar ar putea sa o faca in weekend. Noi nu putem deschide in fiecare sambata pentru ca nu avem posibilitatea sa platim oamenii in zilele de sarbatori legale si repaus saptamanal si atunci intram in contradictie cu codul muncii., cam astea sunt limitarile colectei noastre.

In ceea ce priveste centrul cel mai mare sau centrul vedeta, acesta este cel din Bucuresti cu cel mai mare numar de unitati de sange recoltate si care, in ultimii 5 ani a fost in crestere continua. Daca acum 5 ani noi aveam o recolta de 40000 unitati de sange/an, in anul 2016 am avut o colecta de 53300 de unitati de sange pe an, deci practic in 5 ani am crescut colecta cu 13000 de unitati de sange in conditiile in care personalul a fost acelasi. Pe de alta parte, si Bucuresti este un oras mare care are 2 mil de locuitori, deci pe undeva este firesc.

3. Exista o banca de sange in Romania?

Nu avem o banca de sange in Romania, fiecare centru este preocupat sa-si faca o mica rezerva de sange in caz de urgenta, calamitati, etc. In Bucuresti nu prea reusim pentru ca cererea este atat de mare, nevoia este atat de mare incat nu putem lasa un spital pentru a ne face noi o rezerva in frigider, iar sangele se consuma aproape de pe o zi pe alta. Sigur ca ar trebui sa facem o rezerva pentru ca am avut deja un eveniment nefericit in viata noastra, evenimentul Colectiv, atunci cand un mare numar de persoane au avut nevoie de sange. Atunci am asigurat 180 de persoane care au avut nevoie de sange pe o perioada  mai lunga de timp. Ne-am descurcat dar au fost 180, daca sunt mai multi nu stiu daca ne putem descurca. Atunci am atins limita in conditiile in care oamenii au venit in numar foarte mare sa doneze sange.

4. Care este profilul donatorului roman? Femeie/barbat/ ce orase sunt in top- avem, statistici de donare?

Profilul donatorului roman, in ultimul timp s-a schimbat. Daca in anii trecuti erau destul de multi donatori care veneau si donau sange pentru facilitatile pe care noi le acordam pentru o donare de sange, astazi sunt din ce in ce mai putini. Asa se explica faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna a trebuit sa  apelam la mass media ca sa ne ajute cu promovarea donarii, sa vina oamenii sa doneze sange avand in vedere faptul ca au fost mai multe zile libere si numarul donatorilor in perioada de sarbatori a scazut foarte mult. Ce ne spune acest lucru? S-a schimbat profilul donatorului de sange.  De ce? In anii trecuti populatia saraca dona cu precadere in perioada sarbatorilor pentru a-si completa masa de sarbatori cu acele tichete de masa. Anul acesta, ca si anul trecut, nu s-a intamplat asa. Mai mult, profilul, cel putin in Bucuresti, este reprezentat de un numar cat mai mare de tineri si acest lucru ma bucura foarte mult. Tinerii sunt in general receptivi si dornici sa ajute. Insa problema care se pune la ora actuala este faptul ca tinerii vin si doneaza, vor sa faca o fapta buna, sunt dornici sa faca o fapta buna, bifeaza acest gest dar nu prea se mai intorc iar problema noastra este ca avem mare nevoie de donatori fidelizati. Donatorii fidelizati, cum le spunem noi, sunt donatorii monitorizati din punct de vedere al starii de sanatate si noi facem componente sanguine pe care le dam in transfuzii vulnerabile, facem tromobocite, avem nevoie si de anumite componente speciale, iar acestea le facem numai din sangele donatorilor care vin in mod regulat la donare si care sunt monitorizati din punct de vedere al starii de sanatate.

5. Exista vreun studiu- de ce DONEAZA/ de ce NU doneaza romanii sange? Care sunt barierele?

Au fost facute niste chestionare si au fost date donatorilor. Marea majoritate au raspuns ca vin sa doneze pentru a face un bine si acest lucru este imbucurator. Multi dintre ei au raspuns ca vin pentru analize, nu este problema daca fac acest lucru important este sa doneze. Noi oricum facem acele analize. Exista un segment care afirma ca doneaza pentru tichete dar acel segment este mic. Un segment destul de mare care vine o face pentru apropiati. Din pacate, si din acesti donatori doar 10% se reintorc la donare. Ne-am dori foarte mult ca donatorii sa vina constant de cel putin  2 ori pe an sa doneze sange. Nu stiu daca acest lucru este atat de greu,  dar cu siguranta gestul lor este foarte important pentru ca salveaza viata altora.

6. Care este CEA MAI IMPORTANTA nevoie in materie de donare de sange? Mai multi donatori? Ziceati ca sange exista…

Cu siguranta numarul de donatori constanti. Avem mare nevoie de trombocite si acestea se pot obtine numai de la donatorii constanti a caror stare de sanatate este monitorizata permanent.