De ce e bine sa donam sange?

Romanii nu se afla in topul donatorilor de sange din Europa. Doar doi din zece conationali inteleg necesitatea actului donarii si fac din asta un obicei. Ceea ce nu stiu ei este ca sangele lor chiar poate salva viata unui om aflat in nevoie. Acel om poate fi mama, tatal, fratii sau chiar copiii lor.

„Sangele nu se fabrica in laborator si, daca nu este donat de semenii nostri, suntem neputinciosi in fata pacientilor din spitale. Este un gest simplu care nu aduce prejudicii organismului nostru, dimpotriva sangele se reface in cateva zile, cantitativ, iar calitativ pana in cel mult trei saptamani. Masa de sange care se pierde este inlocuita de elemente tinere, astfel incat organismul nostru nu sufera”, spune dr. Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Beneficiile actului donarii nu se opresc aici. Cei care se prezinta in mod constant la centrele de transfuzie sanguina beneficiaza de control medical si analize de specialitate gratuite, astfel incat isi pot monitoriza in permanenta starea de sanatate. Donatorii au acces la analize medicale, precum hemoleucograma, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), determinarea grupelor de sange si a Rh-ului, stabilirea nivelului de glicemie, determinarea prezentei unor maladii transmisibile (hepatite, HIV, sifilis) sau examene biochimice complete.

Actul donarii este extrem de benefic corpului uman, astfel incat recoltarile realizate la intervale recomandate de medici (nu mai frecvent de o data la opt saptamani) intaresc organismul si il pun la adapost de o serie de afectiuni. S-a demonstrat stiintific ca donatorii de sange au sanse mai mici sa sufere un infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale decat persoanele care nu doneaza.

Nu ai donat sange pana acum? Iata, ai trei motive sa incepi. Cauta cel mai apropiat centru de transfuzii si du-te sa salvezi o viata! Bolnavii din spitalele din Romania iti vor fi recunoscatori.