Ce trebuie sa faci in ziua donarii

Actul donarii poate deveni un ritual care iti va permite sa-ti tii sub control starea de sanatate. Daca nu te-ai incumetat pana acum sa treci pragul unui centru de transfuzii, afla ca doar prima data e mai greu. Daca stai prost la capitolul rabdare, coada de la ghiseu ti se va parea interminabila. Daca nu obisnuiesti sa mananci la micul dejun, ci infuleci ceva in graba in drum spre serviciu, iesirea din aceasta rutina te-ar putea bulversa. Inainte de a te descuraja si a renunta la donare, gandeste-te la binele pe care il vei face daca iesi putin din zona ta de confort. In general, ziua in care donezi sange trebuie sa arate cam asa cum e descrisa mai jos.

Inainte de donare

Sangele spune totul despre noi: ce am mancat, ce am baut, cum ne-am odihnit in ultimele 12-24 de ore. De aceea, pentru a fi apt sa cedezi din sangele tau unui bolnav trebuie sa te asiguri ca te odihnesti corespunzator in noaptea de dinaintea donarii. Este recomandat un mic dejun consistent. Cafeaua e un bun aliat inainte de donare, tigara insa nu, asa ca asigura-te ca renunti la viciu cu o ora inainte si cu o ora dupa donare. Apa este extrem de importanta, de aceea e recomandat sa bei cel putin 500 ml inainte de a ajunge in cabinetul medicului. Daca ai un nivel scazut al glicemiei (vei afla asta la controlul preliminar) poti consuma un baton de ciocolata.

In timpul donarii

Sangele e recoltat cand donatorul se afla in pozitia culcat, pe patul din salonul de transfuzii. In timpul donarii este interzisa folosirea telefonului mobil. De asemenea, inainte de a incepe donarea asigura-te ca ai renuntat la guma de mestecat. In situatia unei lipotimii in timpul transfuziei ai putea inghiti guma.

Dupa donare

Imediat ce recoltarea s-a terminat, punga cu sangele donat va intra in procesul de etichetare si depozitare. In acest moment ti se va aplica un plasture pe brat, in zona unde a avut loc transfuzia, si ti se va cere sa presezi pret de cateva minute. In mod normal, dupa donare e bine sa ramai pe pat, in pozitia sezut, circa 5-10 minute pentru a observa cum a raspuns organismul tau la donare. La recomandarea medicilor sau asistentilor de la centrul de transfuzii, perioada de repaus poate fi prelungita.

In ziua donarii e bine sa nu faci efort fizic intens. Corpul tau are nevoie de putin timp pentru a se acomoda cu schimbarile produse in timpul transfuziei. Daca esti fumator si „te arde”, amana fumatul macar o ora dupa donare. Bun venit in randul donatorilor de sange!