Ce spun specialistii despre donarea de sange

De ce este vital sa avem rezerve de sange?

Ne dam seama ca poate fi si viata noastra in joc? Putem sa constientizam importanta existentei unei comunitati de donatori fideli de sange? Implicati zilnic, 24 de ore din 24, in curse dramatice pentru salvarea de vieti, specialistii au explicat cat de importanta este donarea de sange la lansarea programului Banca de Sange.

Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti: Nevoia de sange este mai mare decat raspunsul populatiei, de aceea avem nevoie sa fidelizam donatorii. Jumatate din persoanele care vin la Centrul de Transfuzii sunt la prima donare si sunt, in general, apartinatori sau prieteni ai unui bolnav care are nevoie de sange. Din cei 200 de donatori care vin zilnic, doar circa 20% se intorc sa doneze si a doua oara. Romania are nevoie de donatori constanti!

Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov: In urgente, cel mai mare dusman este timpul. Este nevoie masiva de sange, de exemplu, in cazul politraumatismelor sau in cazul interventiilor chirurgicale. Din pacate, oamenii realizeaza importanta actului de donare de sange doar atunci cand unei persoane dragi si apropiate i se intampla o tragedie.

Cristian Grasu, secretar de stat Ministerul Sanatatii: Trebuie sa intelegem ca suntem, cu totii, potentiali subiecti ai nevoii de sange. Rezervele de sange sunt vitale, de aceea este nevoie de o masa de donatori fideli. Trebuie sa ne determinam sa participam la actul de donare si ideal ar fi sa ne convingem si rudele si prietenii, pentru ca astfel se creeaza o retea de oameni care se cunosc intre ei, se sprijina si acorda ajutor neconditionat atunci cand se intampla o tragedie.

Radu Zamfir, chirurg: Exista permanent un deficit de sange fata de necesar, sangele este indispensabil atat unor pacienti cu afectiuni cronice, cat si acelor pacienti care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale complexe, a caror desfasurare ar fi imposibila si periculoasa fara o rezerva de sange preexistenta. Viata pacientului poate depinde de acest sange.